14.07.2004., srijeda

gradovi

Pariz

Pariz, grad na Dunavu, jedan je od najljepših rumunjskih prijestolnica čija povijest seže još od balkanskih ratova i kubanskih previranja. Ime Pariz grad je dobio po Saliji Parizu, najmoćnijem magnatu andorske mesne industrije, najviše znanom po jednom od najvećim gastronomskih izuma današnjice - salami parizeru, za što je 1984. dobio i Nobelovu nagradu na području podrigivanja.
Grad je utemeljen na ruševinama budističke kapelice koju su podigli Maori u čast boga Ramusta u 26. stoljeću nakon Krista. Još i danas se na tom mjestu održavaju rituali pomazanja ljekovitim blatom koje neki ljudi nazivaju i slamnati štalski kravlji drek. Danas je Pariz kulturološki i ekonomski jedno od najvećih središta jugozapadnog Arapskog poluotoka. Bogat rudnim bogatstvima poput cinka i argona, utječe i na razvoj okolnih zemalja od kojih je najrazvijenija Demokratska Republika Kongo. Njegov bruto nacionalni proizvod iznosi 23 milijuna pjastera što premašuje prosjek cijele regije istočno od Timora.
Središnjim trgom proteže se kružni drvored hrasta lužnjaka u čijem centralnom tlocrtu stoji monumentalni spomenik golubu koji je prema legendi preletio oba tri oceana i donio vijest o Kolumbu i njegovoj tetki Esmeraldi. Na tri strane središnjeg trga rasprostiru se široke aleje običnog graba koje omeđuju popločane ceste po kojima su nekad davno svojom moćnom ratnom mašinerijom gazili senjski Uskoci, a za njima svojim galijama na kotačima, poslovično ušupčeni Mleci.
Arhitektura starih zgrada i pročelja odaje utjecaj mongolskih nomada, a najveći dokaz toj tvrdnji je i drveni spomenik trojanskom konju na kojem jaše Kublaj Kan i tri vučića.
Najpoznatije kulturno središte Pariza je i etnografski muzej podravskog zaleđa u kojem se nalazi najveća zbirka kosa i košara od pletene vrbe. Taj muzej godišnje posjeti preko milijun albanskih i iranskih izbjeglica i jedan je od najvećih prihvatnih kampova za političke azilante.
Žitelji ove veličanstvene metropole porijeklom su Poligloti, a karakterom su više nalik Benjaminu Franklinu, nego Klari Zetkin.
Gastronomska ponuda u restoranima, osim famoznog parizera, sadrži i češke prepelice, te širom poznati sir Prge.
Budućnost ovog grada je u malom poduzetništvu i sitnom džeparenju. Ako vas put jednom nanese u ovaj grad, molite Boga da je to zbog ljetnih bujica, jer on će vas primiti pod svoje okrilje i smjestiti na najveće i svjetski poznato groblje - Šiš Čaršija.
I kao što je jedan Ruandski pjesnik rekao: "nikada nisam bio u Parizu, a ni u Zairu.."

- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
ČASOPIS TARZAN
glavni i odgovorni urednik: Sisajed


izdavač:www.blog.hr

novinski majl:
objes(e)ne@sise.hr